Ett trivsamt boende

Information från A - Ö

Se informationen från A - Ö nedan. Bilaga att ladda ner finns längst ned på sidan.

 

Anslagstavlor

Det finns en anslagstavla i vardera entrén. De är främst avsedda för styrelsens och föreningens meddelanden.

 

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning medges under begränsad tid. Uthyrning förutsätter godkännande av styrelsen i förväg och i varje enskilt fall. Ansökan skall innehålla uppgifter om hyresgäst, tänkt uthyrningstid samt skäl för uthyrningen.

Otillåten andrahandsuthyrning kan leda till att bostadsrätten förverkas vilket kan innebära tvångsförsäljning. Om styrelsen gett tillstånd svarar bostadsrätts-havaren för att månadsavgiften betalas, för att hyresgästen inte stör andra och respekterar de regler som gäller för bostadsrättsföreningen samt att ett skriftligt kontrakt upprättas där besittningsskyddet avtalats bort.

 

Avgifter

Månadsavgiften betalas alltid i förskott och skall vara insatt på föreningens konto senast den sista i varje månad. Om en påminnelse krävs utgår ränta och om avgiften trots påminnelse inte betalas går ärendet till Inkasso.

 

Boendemiljö

Att bo i en bostadsrättsförening innebär att alla medlemmar solidariskt ansvarar för ordningen och trivseln i husen.

 

Bostadsrättsförsäkring

Bostadsrättshavaren är enligt stadgarna skyldig att teckna ett särskilt bostadsrättstillägg i det bolag där hemförsäkring finns.

 

Brandvarnare

Brandvarnare och brandfiltar har föreningen delat ut till samtliga bostadsrättshavare.

 

Bredband och TV

Huset är fibernätsanslutet. Fibernät är uppdraget till varje lägenhet men lägenhetsnät samt leverantör av internet- och telefonitjänster svarar respektive bostadsrättshavare själv för. Internet- och telefonitjänster beställs via Openuniverse hemsida; www.openuniverse.se.  Basutbud av Tv-kanaler ingår i månadsavgiften via Bredbandsbolaget, en digitalbox för att se tjänsterna är levererad till samtliga lägenheter. 

 

Budget/bokslut

Bokslut och årsredovisning kommer tillsammans med kallelsen till stämman.

 

Cyklar

Cyklar skall ställas i cykelrummet eller i cykelställ på gården och inte i trapphus. Eftersom det är trångt i cykelrummet är det viktigt att samtliga cyklar används.

 

Diskmaskin

Maskinens avstängningskran för vatten skall vara stängd när maskingen inte används. Maskinen skall stå på en spillplåt om den är inbyggd i köksskåp.

 

Fastighetsservice/Felanmälan

Föreningens fastighetsskötare är firma POS, tfn se anslag i entréerna. Firman ansvarar för underhåll av gemensamma utrymmen och maskiner som belysning, justering av lås, tvättstugan, värmeanläggningen samt mindre rensningar av avlopp, byte av packningar. För akuta åtgärder (t.ex. VVS-problem) se anslagstavlorna. Jourfirmor skall endast anlitas om problemet inte kan åtgärdas följande dag.

 

Fest

Meddela gärna grannarna om en större fest skall äga rum. OBS! Inga marschaller får sättas utanför portarna.

 

Flyttning

Namnbyte i porttelefonerna sköter styrelsen. Namnbyte i entréerna görs av bostadsrättshavaren som kontaktar firma Elit Skyltsystem, Västmannagatan 57.

Möbler, emballage, grovsopor o.d. får inte ställas/lämnas utanför förråden eller i gemensamma utrymmen.

 

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd. Förrådet skall vara märkt med lägenhetsnummer och ha lås. Brandfarligt material får inte förvaras i förråden. Gångarna i källaren måste hållas fria från allt material enligt brandskydds-bestämmelserna.

 

Förpackningar

Se soprum.

 

Försäljning

Vid försäljning av lägenheten måste kontraktet skickas till styrelsen för godkännande av ny bostadsrättshavare.

 

Grillning

Grillning får endast ske på gården.

 

Grovsopor

Se soprum

 

Gården

Använd gärna gården men glöm inte att städa efteråt. Ställ tillbaka möbler och rengör grillgallret. Marschaller får inte användas på gården på grund av plastbeläggningen. Tänk på att gården är allas ansvar och försök att ställa upp vid städdagarna under vår och höst.

 

Hemsida

Föreningen har en egen hemsida, www.karlavagnen11.bostadsratterna.se

 

Hisservice

Föreningen har avtal med en särskild hissfirma se anslagstavlorna.

 

Kabel-tv

Se Bredband och TV.

 

Namnskyltar

Se flyttning

 

Nycklar

Nycklar till portarna och andra gemensamma utrymmen kan mot betalning kvitteras ut hos av styrelsen utsedd person.

 

Ombyggnationer/ förändringar

Styrelsen skall informeras om förändringar planeras av lägenheten. Vissa ombyggnationer kan fordra både styrelsens tillstånd samt byggnadslov/bygganmälan. Informera grannar vid ombyggnationer. Störande arbeten bör vardagar inte starta före 07:00 och inte pågå längre än till 20:00, lör- och söndagar 10:00 respektive 18:00.

 

Portkod

Portkoden slås av 21:00. Efter det måste nyckel användas. Se till att porten går i lås, gäller särskilt vintertid. Portkoden gäller båda husen.

 

Skadedjur

Kontakta POS om skadedjur upptäcks.

 

Sopor

Det finns ett soprum på Vegagatan. Håll soprummet snyggt och rent, följ anvisningarna ovanför vagnarna/behållarna. Elektriska apparater får inte lämnas i soprummet. De får bostadsrättshavaren själv forsla bort.

 

Stadgar

Bestämmelserna för Brf Karlavagnen 11 finns i stadgarna. Kontakta styrelsen om stadgarna inte finns i lägenheten vid köp eller gå in på föreningens hemsida.

 

Styrelsen

Styrelsen väljs en gång per år på föreningens årsstämma. Styrelsen ansvarar för alla beslut som rör föreningens hus. Styrelsen sammanträder en gång i månaden med undantag för sommaren. Föreningen har en brevlåda i huset på Odengatan där meddelanden kan lämnas.

 

Städning

Trappuppgångarna städas en gång per vecka (undantag sommaren). För att underlätta städningen samt enligt brandskyddsbestämmelserna får inga föremål som dörrmattor, barnvagnar, cyklar o.d. finnas i trapphusen.

 

Störning

I ett gammalt hus är det alltid lyhört. Tänk på att inte ha för hög ljudvolym efter kl. 22:00. Om grannen blir för högljudd och stör kontakta denne i första hand själv. Om ingen förändring sker, kontakta styrelsen.

 

Säkerhet

För att minska risken för inbrott och att lokaler/soprummet blir tillhåll för hemlösa, fråga okända personer vem de tänker besöka, stäng och lås alltid portar och dörrar.

 

Telefonlista

Styrelsen ser till att samtliga lägenheter förses med en telefonlista till alla bostadsrättshavare samt vilka som har reservnycklar. Meddela styrelsen snarast om några uppgifter behöver ändras i listan.

 

Tidningsinsamling

Det finns en särskild vagn/behållare för tidningar i soprummet på Vegagatan.

 

Tvättstuga

Det finns en tvättstuga i källaren på Vegagatan. Bokning av tvättid sker på tavlan utanför. Fel på maskinerna anmäls till POS. Sätt en lapp på den trasiga maskinen med namn och telefonnummer samt datum. Dörren till cykelrummet från tvättstugan skall alltid vara låst. Den får endast användas vid nödläge.

Barn får inte lämnas ensamma i tvättstugan.

 

Underhåll

Föreningen ansvarar för att underhålla allt som inte tillhör bostadsrättshavarens underhållsansvar. OBS! Bostadsrättshavaren ansvarar alltid för egna installationer och sådant som tidigare bostadsrättshavare/lägenhetsinnehavare  låtit installera. Se vidare § 11 i föreningens stadgar.

 

Vatten/avlopp

Ingrepp i vatten- och avloppssystem får bara göras av behöriga personer. Eventuella fel i samband med installationer kan komma att påverka både den egna lägenheten och andra delar av huset. Vid varje ingrepp i vattensystemet skall avstängningskranar monteras på inkommande vattenledningar, vilket sker på egen bekostnad. Vid fel på avlopp, kranar eller WC, dropp från värmeelement kontakta POS eller någon i styrelsen.

Huvudvattenkranarna (två stycken) finns i rummet bredvid torkrummet. Nyckeln till dörren är densamma som soprumsnyckeln.

 

Ventilation

För bästa ventilation rengör regelbundet alla ventiler (från- och tilluftsdon). I spiskåpan ovanför fläkten skall det sitta ett filter. Detta filter skall rengöras ofta från fett för att minska risken för brand.

 

Ytterportarna

Ytterportarna får inte ställas upp annat än vid flyttning. Övriga dörrar skall hållas stängda och låsta för att förhindra inbrott.

 

Årsstämma

Årsstämma hålls en gång per år, senast före maj månads utgång. Kallelse till årsstämman sätts upp på anslagstavlorna. Dagordning och handlingar läggs i brevlådorna. När motioner skall vara inne se stadgarna. Det är viktigt att alla medlemmar i föreningen försöker komma på årsstämman.